Eten op de voorschool?

Van de week was ik op een voorschool in Den Haag om de training Swing je Slim & Fit af te ronden. 

De ouder/kind les was een beweeglijk succes. Daarna alle ouders en kinderen een glaasje water en een gezond hapje met groente en fruit. Toen gingen we met het team de implementatiebijeenkomst in. Daarin kijken we samen naar de doelen met betrekking tot bewegen en dansen en de doelen op het gebied van gezonde voeding. Het punt over eten en drinken is altijd weer een apart geval van discussie. Omdat het een interessante discussie is deel ik het graag met jullie. Ik ben benieuwd hoe jullie hierin staan.  

 

Het doel van een voorschool.

Een voorschool heeft als doel om peuters op een speelse manier iets te leren over omgaan met andere kinderen, bewegen, taal, rekenen en dergelijken. Natuurlijk hebben peuters het nodig om naast al het spelen en leren ook iets te eten en te drinken en naar het toilet te gaan. In de middag wordt er ook nog iets gegeten met de kinderen. De pedagogisch medewerkers gaven in het gesprek aan dat ze in de middag geen tijd hadden om een vaste dansles of buitenspeelmoment in te plannen omdat ze ook nog iets moesten eten en drinken met de kinderen. 

Op veel voorscholen is dit het geval. Het spelen en leren is in de middag maar twee uurtjes en pedagogisch medewerkers geven aan dat er in die korte middag te weinig tijd is voor spelen en leren omdat er gegeten moet worden. Maar waarom moet je tussen 13:00 en 15:00 iets eten? 

's Middags niet eten, maar spelen en leren.

Voor de lange ochtend op de voorschool of peuterspeelzaal sta ik volledig achter het eetmoment. Rond 10:00 krijgen de kinderen dan het meegebrachte fruit en een glaasje water of thee. Maar als de peuters in de middag komen spelen tussen 13:00 en 15:00 hebben ze net geluncht. Waarom zou je die twee uurtjes dan aan eten besteden? Ga in die twee uur juist naar buiten of naar de speelzaal en neem de tijd voor een mooi boek of een speelse rekenles. Daarna een glaasje water en dan kunnen de kinderen weer naar huis. Daar eten ze samen met mama een tussendoortje en is de tijd op de voorschool optimaal besteed. 

Wat eet je dan op de voorschool?

Vaak zie ik allerlei crackers en wafels voorbij komen die besmeerd worden met smeerkaas, chocoladepasta, pindakaas, jam, muisjes enzovoort. Dat kost veel tijd en eigenlijk is het helemaal niet zo gezond. Een koekje en limonade is al helemaal niet nodig. Als je kinderen iedere dag een koekje laat eten en zoete limonade laat drinken, slijpt dit in als een gewoonte. Zie er dan later nog maar eens vanaf te komen. Koekjes zijn namelijk helemaal niet gezond en in een pakje sap zitten al snel 5 suikerklontjes. Als pedagogische instelling denk ik dat je juist het gezonde voorbeeld moet geven. Willen ouders zelf een koekje en sap aanbieden is dat natuurlijk hun goed recht en eigen keus. 

Advies

Ik adviseer voorscholen en speelzalen om het eetmoment in de ochtend te behouden. Biedt groente, fruit, water en thee aan. Deze gezonde gewoontes zijn goed om aan te wennen en deze voeding geeft de kinderen energie. In de middag niet meer eten maar spelen en leren. Je kunt natuurlijk wel een glaasje water of thee aanbieden tussendoor. Ook dat is een gezonde gewoonte. 

Deze peuters zijn het water drinken al gewend.De leidsters doen tijdens het drinkmoment ook een rekenspel met kleur en tellen. Thuis vragen ze nu ook om water, doel behaald! 

 

Wat vinden jullie van de discussie die nu volop gevoerd wordt? Post hieronder gerust je comment en laten we onze ervaringen delen. 

 

Een gezonde week! 

Dansgroet, Lenneke 

Grondlegger Taaldans en Rekendans

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen