Waarom een baret BARET heet en niet pietenmuts.

De Sinterklaaslessen zijn weer in volle gang. Sluipen als Piet, kunstjes doen, en natuurlijk Sinterklaas die op Americo rijdt. Ik geef op veel verschillende locaties Sinterklaaslessen. Wat me opvalt is dat Sinterklaas wel altijd een mijter op zijn hoofd heeft, maar Piet draagt soms een pietenmuts, soms een pietenpet en maar heel soms een baret. Dan vraag ik altijd even naar de motivatie om het woord baret niet te gebruiken: 

  • "Je moet wel kindertaal gebruiken, baret begrijpen ze toch niet."
  • "Het woord baret is zo ouderwets."
  • "Het is toch ook een muts."
  • "Een ba WAT?"

 

 

We leren kinderen toch ook meteen de juiste woorden aan voor auto, bal, klok en pompoen? Leer kinderen meteen de goede begrippen aan, de kindertaal krijg je er bijna niet meer uit. 

 

Woordclusters

Kinderen leren het best in woordclusters. Als je met het woordcluster "boerderijdieren" bezig bent, dan zijn de bijbehorende woorden: de kip, de koe, het paard, het lam, de bok enz. Met Sinterklaas is het erg leuk om het woordcluster "hoofddeksels" eens uit te spitten met de kinderen. De woorden die daarbij horen zijn: de hoed, de pet, de muts, de hoofddoek, de sombrero, de slaapmuts, de keppel, de clownsmuts, de baret, de mijter, de kroon, de tiara, de helm, de bivakmuts, de tulband enz. 

 

 

Lesideeën voor in de klas en in de dansles.

Voor in de klas en de tutorlessen is het leuk om een grote spiegel op te hangen en allerlei hoofddeksels uit te stallen. Natuurlijk met woordkaarten erbij met het juiste lidwoord erop. Samen de hoeden passen en de juiste begrippen meteen goed aanleren. 

Voor in de gym- of dansles is het leuk om bij ieder hoofddeksel een andere manier van dansen en bewegen te verzinnen. De bivakmuts is voor boefjes die niet gezien willen worden. De tulband is voor de sultan die heel goed in de kleermakerszit kan zitten. De sombrero wordt in Mexico gedragen door een Mexicaan die prachtig gitaal speelt. De kroon is voor de koning en de hoed is voor een deftige dame met haar neus in de lucht. Zoek bijpassende muziek en je les is compleet. 

Maar wat dragen Sint en Piet op hun hoofd? De mijter en de baret. 

 

Ik hoop dat je hierdoor meer ideeën hebt gekregen om de Sinterklaaslessen anders, nog leuker en taliger te maken. Wil je hieronder je leukste ervaringen posten? Dan kunnen we elkaar blijven inspireren. 

Een fijn Sinterklaasfeest met Pieten in alle kleuren!

Met dansgroet en buiging, 

 

Lenneke Scherrewitz

Grondlegger van Taaldans en Rekendans

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

 

Eind mei lanceren we onze nieuwe website met de online uitgeverij, onze trainingen en natuurlijk de bewegend leren conferentie. 

Peuters en kleuters willen de hele dag bewegen; stil zitten is geen optie.
Kinderen die zich ontwikkelen door veel te bewegen, ontwikkelen zich beter
dan kinderen die weinig of niet bewegen. Ze zijn fitter, gezonder en blijer. 

Creatief Bewegend Leren gaat uit van de primaire behoefte van kinderen: bewegen!
Daardoor kun je hun behoefte volgen en tegelijk speels bezig zijn
met de brede ontwikkeling. Lekker in het tempo van het kind zelf.  

Onderzoeken tonen aan: bewegend leren loont!

Met ruim 10 jaar ervaring bieden wij een totaalpakket aan voor kleuterscholen, peuterscholen en kinderopvang. 
Een vakdocent op locatie, digitaal lesmateriaal, cursussen, een conferentie, Bewegend Leren TV en de Inspiratiegroep. 
Kijk bij 'aanbod' voor meer informatie.

Een aantal tevreden klanten.

 Onderwijs- en opvang instellingen, onderwijs advies diensten, VVE methodes, gemeentes, congresorganisaties, vakbladen en dansscholen.

De Krullevaar.jpgIVASS.jpgLogo_Keunstwurk_original.pngO3.jpgROC mondriaan.jpgSCOH.jpgStichting Het Vergeten Kind.jpgalexanderschool.jpgbenjamin nistelrode.jpgbrede school gouda.pngbuutplaats.jpgchouchou.jpgdelftse peuterspeelzalen.jpgdownloadscoh peuterspeelzalen.jpgforte.jpggabrielschool.jpggaljoen.jpgggd haaglanden.jpggob mikado.jpggrote beer.jpghaagse scholen.jpghco.jpghermelijntje.jpghoogstratenschool.jpgjan van nassauschool.jpgkleine wereld almere.jpgkleine wereld dh.jpglezen en schrijven.jpglogacom.jpgloulou.jpglucas onderwijs.jpgmarijkeschool.jpgobs de kas.jpgonze wereld.jpgoosterleeschool.jpgostadeshool.jpgpino.jpgreed business.jpgschatkaart.jpgsint maerte breda.pngspl.jpgspoorzoeker.jpgspringbok.jpgtriade.jpgvoor welzijn.jpgvoorsprong.jpgwelzijn velsen.jpgxtra.jpgzebra.jpg